<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1541085089316039&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Werk samen met het VMBO

Het vak van schadehersteller leer je niet kennen op de schoolbanken, maar op de werkplaatsen en in de spuitcabines.

Leerlingen leren de kneepjes van het vak in de praktijk, in jouw onderneming. Je leert hen de handigheid en inspireert hen om actief te worden in de schadeherstelsector en in jouw bedrijf.
FOCWA en Jet-Net & TechNet bundelen hun krachten om zoveel mogelijk gastlessen aan te bieden.
Vind hier de samenwerking met het vmbo-onderwijs bij jou in de buurt!

Hoe werkt het?

Gastlessen, zó geregeld maakt het voor bedrijven makkelijk om in contact te komen met het vmbo en een gastles of andere activiteit te organiseren. Je geeft als schadeherstelbedrijf aan welke activiteiten je biedt, hoe vaak en wanneer. Een profiel is binnen een paar minuten gemaakt. Als jouw aanbod aansluit bij de wens van een school, dan is de match zo gemaakt.

Je bent aangemeld, en dan?

Je ontvangt een activatielink en vult op je profielpagina de bedrijfsgegevens in. Zoals je adresgegevens en aanbod, zodat jouw bedrijf (na invullen) zichtbaar wordt voor de scholen.

Hoe completer je profiel, hoe beter een aanvraag van een school matcht met jouw aanbod. Dit kan je altijd aanvullen en wijzigen. De school doet een aanvraag en samen werken jullie aan een goede inhoud van de activiteit. Uiteraard word je daarin ondersteund!

‘Gastlessen zijn enorm belangrijk om leerlingen warm te maken voor techniek’

Hoe laat je leerlingen in het middelbaar onderwijs kennismaken met techniek? FOCWA-directeur Femke Teeling gaf op Het Perron in Veenendaal onlangs het goede voorbeeld met een gastles voor een klas vmbo-leerlingen. “Het is hartstikke leuk om te laten zien hoe mooi ons vak is.”

Zestien leerlingen van Het Perron kunnen hun handen uit de mouwen steken tijdens de gastles. “We laten ze het liefst zo veel mogelijk zelf doen,” weet Joost van Keulen van Schadenet Rijnders, die de gastles samen met Teeling verzorgt. “Dat werkt het beste.”

Extra ondersteuning

Wil je graag een gastles geven, maar weet je nog niet precies hoe je een groep jongeren enthousiasmeert? Volg dan de training ‘Het geheim van een goede gastles’. Je krijgt handvatten en inspiratie voor succesvolle gastlessen. Tijdens de interactieve training krijg je antwoord op de volgende vragen:

  • Wie zijn deze leerlingen en hoe krijg je hen enthousiast?
  • Hoe ga je om met een groep leerlingen?
  • Hoe geef je een gastles of bedrijfsbezoek vorm en welke inhoud vertel je?

Ja, ik meld me aan

Tips voor activiteiten

Een gastles duurt meestal 1 lesuur (50 minuten). Meer informatie over het geven van een gastles vind je op deze pagina.

Ook geven we tips voor snuffelstages en opdrachten voor leerlingen. Ben je nieuwsgierig naar de ervaringen van andere bedrijven? Die bekijk je hier.

Gastlessen, zó geregeld is een initiatief van Jet-Net & TechNet. De organisatie heeft als doel jongeren te enthousiasmeren voor techniek.
Deze pagina is voor de leden van Focwa gemaakt.