Een Inspiratieles geef je samen met een techniekcoach. Je kunt kiezen uit verschillende lessen over diverse W&T-onderwerpen, gebaseerd op de principes van Onderzoekend & Ontwerpend Leren. Bij de les is een duidelijke rolverdeling tussen jou als leerkracht en de techniekcoach.

Thema's Inspiratieles

Hieronder kun je per thema de nodige informatie en lesbrieven ophalen. Wanneer je een aanvraag hebt gedaan bij de techniekcoach, krijgt hij of zij ook te zien welk thema je wilt behandelen. En de techniekcoach heeft kennis van de verschillende thema's en is getraind om het samen met jou en de leerlingen te gaan uitvoeren.

Inspiratielessen voor de onderbouw

Drie biggetjes - Leerlingen helpen de biggetjes met het bouwen van een stevig huis. Ze testen de stevigheid door net als de wolf, hard te blazen. (duur: 60 minuten)

Schoon water - Leerlingen gaan in gesprek over (plastic) afval in water. Ze ontwerpen en maken oplossingen om te zorgen voor schoon water. (duur: 60 minuten)

Inspiratielessen voor de middenbouw en bovenbouw

Hulp bij handicap - Leerlingen ontwerpen iets om het leven van iemand met een handicap makkelijker te maken. Elk team werkt vanuit een eigen ontwerpuitdaging. Inclusief bijlage Ontwerpuitdagingen. (duur: 90 minuten)

Wíllen wat moet - Leerlingen bedenken ideeën om iets dat moet toch leuk te maken. Elementen uit games en spellen helpen om originele ideeën te verzinnen. Inclusief bijlagen Ideeënvel en Spelkaarten. (duur: 90 minuten)

Verbouw een gebouw - Leerlingen bedenken een nieuwe bestemming voor een gebouw. Ze houden rekening met de wensen van de bewoners. (duur: 150 minuten)

Inleven reuma - Leerlingen ervaren zelf welke activiteiten lastig zijn als je reuma hebt. Ze verzinnen ontwerpvragen en presenteren deze in een elevator pitch aan elkaar. (duur: 90 minuten)

Observatorium - Leerlingen ontwerpen een horizontaal observatorium op een schuine bergwand. Ze bedenken en maken zoveel mogelijk oplossingen. Ze testen en focussen op wat niet werkt, met als doel om te verbeteren. (duur: 90 minuten)

 

De lessen zijn ontwikkeld door 'Samen in de klas' met ondersteuning van Jet-Net & TechNet.