Aansluiten bij leerlingen

30 August 2018

Aansluiten bij leerlingen

Een bedrijfsbezoek of gastles met geïnteresseerde en gemotiveerde leerlingen, hoe krijg je dat voor elkaar? Door aan te sluiten bij waar de leerlingen staan en hun drijfveren voor techniek.

Tip 1: Sluit aan bij het niveau van de leerlingen

Op welk niveau volgen de leerlingen onderwijs? Elk onderwijsniveau vraagt een andere benadering. Als je daar rekening mee houdt in wat je de leerlingen vertelt, laat zien en laat doen, heb je al een wereld gewonnen. Voor leerlingen in het algemeen, nog los van de verschillende niveaus, gelden een aantal vaste aandachtspunten, bijvoorbeeld:

  • Gebruik korte zinnen en vermijd vaktaal (jargon).
  • Zorg voor een afwisseling van interacties en opdrachten waarbij de leerlingen zelf aan de slag gaan.
  • Sluit aan bij de belevingswereld van leerlingen, geef voorbeelden uit hun dagelijks leven.

Daarnaast heb je nog een aantal niveau-specifieke aandachtspunten waar je rekening mee kunt houden, deze vind je in deze checklist.

Tip 2: Let op de fase waarin de leerlingen zich bevinden

Zijn de leerlingen in een oriënterende of verdiepende fase? Hoe zorg je ervoor dat je leerlingen de informatie geeft waar ze aan toe zijn en voorkomt dat ze afhaken? De fase van de leerling is van invloed op hoe diep je kunt ingaan op wat jouw bedrijf doet en maakt. In de checklist vind je tips over hoe je hier goed op in kunt spelen.

Tip 3: Lees je in over de verschillende techniektypes

Er zijn vier techniektypes te onderscheiden: de Concrete Bèta, de Carrière Bèta, de Mensgerichte Generalist en de Non-Bèta. Elk techniektype heeft weer andere drijfveren die van invloed kunnen zijn op de keuze voor techniek. Door de verschillende types aan te spreken, kun je een bredere groep jongeren enthousiasmeren. Inzicht in de drijfveren kan je helpen bij de invulling van een bedrijfsbezoek of gastles. Lees in deze checklist meer over de verschillende techniektypes en hoe je ze het beste kunt benaderen.

Meer tips voor gastlessen en bedrijfsbezoeken?

Wil je nieuws, tips en ervaringsverhalen ontvangen over gastlessen en bedrijfs-bezoeken? Schrijf je dan in voor de Gastlessen, zó geregeld Update.  Zo blijf je op de hoogte.