Frames over techniek: 'Ontkennen is erkennen'

06 December 2018

Frames over techniek: 'Ontkennen is erkennen'

Hoe over techniek geschreven en gesproken wordt in combinatie met beeld, bijvoorbeeld in de voorlichting over technische opleidingen, is van invloed op hoe jongeren kijken naar techniek en een eigen toekomst daarin.

Taalstrateeg Sarah Gagestein van Taalstrategie onderzocht welke verhalen er leven over technische opleidingen en de technische sector. Ze onderzocht welke frames van techniek de boventoon voeren.

Hoe vaker we een frame over een onderwerp tegenkomen, hoe dieper dit inslijt in ons brein

Sarah: “Frames bepalen door welke bril we naar een onderwerp kijken, want onze hersenen gaan niet automatisch op zoek naar wat er misschien níet is gezegd. En hoe vaker we een frame over een onderwerp tegenkomen, hoe dieper dit inslijt in ons brein.” Taalstrategie identificeerde maar liefst 11 dominante frames van techniek, zowel positieve als negatieve. Een deel is uitgesproken positief, zoals het frame dat benadrukt dat je met techniek een zekere toekomst tegemoet gaat. Ook het frame dat technici als echte vakmannen en -vrouwen neerzet, stuurt op positieve associaties.

Ontkenning is erkenning

Daartegenover stuitte Taalstrategie ook op frames die juist afschrikken. Techniek is saai en biedt weinig perspectief, bijvoorbeeld. Of: Techniek, daar moet je voor geboren zijn. En: Techniek, daar moet je gouden handjes voor hebben. “Dat zijn beelden die óók leven”, zegt Sarah. “En waar je bij de promotie van techniek tegenop moet boksen. De reflex is dan nog weleens om die negatieve frames hardop te ontkennen. Maar als je roept dat techniek helemaal niet stoffig is, blijft dát woord juist kleven.”

Benieuwd naar de 11 frames die Sarah identificeerde en de praktische adviezen die ze hierover geeft? Vraag dan hier de gratis whitepaper De kracht van taal en beeld in de beeldvorming van techniek