Gastles met Focwa!

07 November 2019

Gastles met Focwa!

Gastlessen zijn enorm belangrijk om leerlingen warm te maken voor techniek!

Hoe laat je leerlingen in het middelbaar onderwijs kennismaken met techniek? FOCWA-directeur Femke Teeling gaf op Het Perron in Veenendaal onlangs het goede voorbeeld met een gastles voor een klas vmbo-leerlingen. “Het is hartstikke leuk om te laten zien hoe mooi ons vak is.”

  

Virtueel autospuiten met een vr-bril op je neus. Een modelvrachtwagen in elkaar zetten. En een pas geplamuurde autodeur helemaal strak maken met een polijstmachine. Zestien leerlingen van Het Perron kunnen hun handen uit de mouwen steken tijdens de gastles. “We laten ze het liefst zo veel mogelijk zelf doen,” weet Joost van Keulen van Schadenet Rijnders, die de gastles samen met Teeling verzorgt. “Dat werkt het beste.”

Stage

Nog voor het einde gaat er al een vinger de lucht in met de vraag of er misschien ook stages mogelijk zijn bij Schadenet Rijnders. Het antwoord is natuurlijk ‘ja’: de vijver van jong talent vergroten is juist een van de redenen waarom Van Keulen gastlessen en bedrijfsbezoeken verzorgt.

Jonge vakmensen

Bedrijven en scholen zouden nog nauwer kunnen samenwerken om zo veel mogelijk gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren, vindt Femke Teeling. “We hebben jonge vakmensen keihard nodig, niet alleen in onze sector. Willen we leerlingen interesseren voor techniek, dan moeten we de scholen ingaan om te laten zien hoe mooi ons vak is.”

Doe mee!

Teeling: “Daarom roep ik bedrijven op om gastlessen of bedrijfsbezoeken te organiseren. Laat zien en voelen wat er allemaal komt kijken bij schadeherstel. Het is dé manier om jongens en meiden enthousiast te maken voor onze sector. Iedere leerling is er één. En we hebben vandaag kunnen zien dat een goede gastles ook nog ontzettend leuk is om te geven.”

Gastlessen, zó geregeld
De gastles van Femke Teeling vond plaats in het kader van Gastlessen, zó geregeld, dat vraag en aanbod van gastlessen en bedrijfsbezoeken bij elkaar brengt. Via het platform kunnen scholen en bedrijven eenvoudig met elkaar in contact komen om samen gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren voor leerlingen. Meld je aan!

Ja, ik meld me aan