Geslaagd experiment: eerste bedrijfsbezoek voor Gastlessen, zó geregeld

17 January 2017

Geslaagd experiment: eerste bedrijfsbezoek voor Gastlessen, zó geregeld

Bijna 50 enthousiaste vmbo’ers van De Meerwaarde in Barneveld maakten kennis met bouwbedrijf Zegers Bouw.

Naast de eerste gastles is nu ook het eerste bedrijfsbezoek in het kader van de pilot ‘Gastlessen, zó geregeld’ een feit. Bijna vijftig enthousiaste vmbo’ers van De Meerwaarde in Barneveld maakten kennis met bouwbedrijf Zegers Bouw. Stichting ReVaBo Oosterbeek faciliteerde de ontmoeting. Alle partijen kijken terug op een geslaagd experiment.

Adrenalinebommetjes
Voor Riane Metzke, HRM-manager bij Zegers Bouw, was het wel even slikken toen er bijna vijftig adrenalinebommetjes uit de bus stapten. “Voor ons was dit bedrijfsbezoek een vuurdoop. Gelukkig had ReVaBo al ervaring met deze jonge doelgroep. Samen met hen en de school ontwikkelden we een op maat gemaakt programma. Daarbij maakten we dankbaar gebruik van Gastlessen, zó geregeld.”

Herkenbare voorbeelden
Het bedrijfsbezoek startte met een korte presentatie door ReVaBo-directeur Piet Koppelaar. Hij vertelde over het Schaffelaartheater dat mede door Zegers is gerealiseerd. De leerlingen kennen het gebouw, omdat ze er vaak langs fietsen en hadden allerlei slimme vragen voorbereid in de klas.

Groeiend enthousiasme
Matthijs Scheer, docent Techniek op De Meerwaarde was positief verrast door zijn leerlingen: “Via de kennisbank van Gastlessen, zó geregeld kon ik veel tips en handige checklists vinden ter voorbereiding. Je merkt dan ook dat het echt gaat leven in de klas en dat het enthousiasme in de aanloop naar het bedrijfsbezoek met de dag groeit.”

‘Spijkers rammen’
Tijdens het tweede gedeelte van de ochtend deden de jongens in kleine groepjes een parcours van diverse bouwactiviteiten en spellen. Metselen, een prefab dakpunt in elkaar zetten, stellen met een waterpas, het op gevoel exact op de juiste maat zagen van een houten balkje en een wedstrijdje ‘spijkers rammen’.