Girlsday 2019

23 April 2019

Girlsday 2019

Stekker erin en testen maar!

Hoe houd je een gebouw veilig met behulp van camera’s, toegangscontrole en brandmeldinstallaties? En wat moet je daarvoor kunnen? Het antwoord op die en vele andere vragen kreeg een groep vmbo-meiden van het Citadel College op bedrijfsbezoek bij Schekman Totaaltechniek in Nijmegen.

Het bedrijfsbezoek vond plaats in het kader van Girlsday, een dag waarop meisjes door het hele land kennismaken met bèta, techniek en ICT. Bekijk hier ook het videoverslag dat van dit bedrijfsbezoek werd gemaakt!

Chocoladepaashaas

Zeven meiden die ingespannen naar hun mobiele telefoon kijken. Normaal gesproken is dat niet wat je wilt tijdens een bedrijfsbezoek, maar bij Schekman Totaaltechniek is het juist wél de bedoeling. Als ‘mindset’ krijgen de jonge bezoeksters direct na binnenkomst een Kahoot!-quiz voor hun kiezen. Wat weet jij van (installatie)techniek? De sfeer zit er meteen goed in: de winnares scoort een enorme chocoladepaashaas.

Plezier

Directeur Tom Scheenen heeft vaker groepjes meiden over de vloer gehad. “We proberen het niet te formeel te maken. De meiden moeten zich vooral erg welkom voelen. Zo’n quizje breekt meteen het ijs. Dan zie je het plezier op de gezichten en weet je dat het goed zit. Dit soort groepen moet je ook niet vervelen met ellenlange presentaties. Ze willen vooral bezig zijn en ontdekken wat er allemaal kan.”

Ontdekken

Er valt genoeg te ontdekken bij Schekman. De meiden zien elke relevante stap in het bedrijfsproces, begeleid door twee jonge stagiairs van Schekman. Van het eerste ontwerp van een beveiligingsinstallatie tot de werkvoorbereiding, van assemblage en montage tot service. Met name een op afstand bestuurbare camera die de groep bezoeksters kan volgen en projecteert op een groot scherm ontlokt de nodige ‘wow’s’ aan de meiden.

Zelf doen

Geen bedrijfsbezoek is compleet zonder een leuke doe-activiteit en bij Schekman weten ze dat als geen ander. De meiden bouwen een mini-belinstallatie: ze buigen een pvc-buis, leggen de bedrading, monteren de stekker en sluiten een grote bel aan. Na 30 minuten doorwerken en veel lol is elke installatie klaar. Stekker erin en testen maar! De meiden blijken aanleg te hebben voor het installatievak: elke bel gaat af zodra de stroom erop gaat.

Interessant

“Ik ben zelf normaal gesproken niet zo met techniek bezig, maar dit was heel leuk – vooral het aansluiten van die bel was erg tof om te doen”, zegt Jara. “Het is gewoon interessant om eens te kijken wat er achter een bedrijf zit. Dat zie je anders niet zo snel.”

Beeld bijstellen

Het volgende bedrijfsbezoek met een groep meiden staat alweer gepland bij het Citadel College. “Meiden kiezen uit zichzelf niet snel voor techniek”, zegt decaan Monique Vermeulen. “Daarom proberen we ze met een bedrijfsbezoek te laten kennismaken met techniek, zodat ze hun beeld kunnen verbreden. Na afloop van zo’n dag zijn veel meiden vaak erg enthousiast over techniek en weten ze dat het veel breder is dan pakweg het repareren van een auto.”

Girlsday 2019

Tijdens Girlsday openen door heel Nederland bèta-, technische, ICT-bedrijven én technische of ICT-afdelingen van bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. De meisjes kunnen deelnemen aan interessante activiteiten, maken kennis met vrouwelijke medewerkers en leren meer over bèta/technische werkzaamheden.