In gesprek met Karin Wateler

21 June 2018

In gesprek met Karin Wateler

Binnen TechNet Amstel & Venen bundelen 85 bedrijven hun krachten met gemeenten en scholen in de regio. Samen organiseren ze boeiende en inspirerende activiteiten voor leerlingen, zoals bedrijfsbezoeken, gastlessen, wedstrijden en evenementen zoals de Techniek driedaagse.

“Leerlingen die al vroeg zien en ervaren hoe boeiend techniek is, kiezen eerder voor een opleiding en baan in deze richting.” Karin Wateler, projectcoördinator van TechNet Amstel & Venen, is de drijvende kracht achter dit energieke netwerk. Ze is een echte netwerker, die gelooft in de kracht van het persoonlijk contact. “We vinden het belangrijk dat leerlingen in aanraking komen met techniek, liefst voordat ze hun profielkeuze maken. De bedrijven in dit netwerk willen daar graag in investeren; ze openen hun deuren en gunnen leerlingen een kijkje achter de schermen.”

Oriënteren op beroep en loopbaan

Dat gebeurde bijvoorbeeld dit voorjaar bij een LOB-programma van de Uithoornse scholengemeenschap Thamen. In de tweede klas oriënteren vmbo-leerlingen zich op hun profielkeuze en krijgen ze meer zicht op de beroepen en vervolgopleidingen. Per profiel werd een combinatie van een gastles en een bedrijfsbezoek aangeboden. “In overleg met de decaan van de school heb ik technische bedrijven benaderd die goed bij de profielen passen. Die bedrijven waren direct enthousiast. Om de organisatie soepel te laten verlopen hebben we dankbaar gebruik gemaakt van het online platform Gastlessen, zó geregeld.”

Training voor gastdocenten

Met wat hulp van Karin maakten de bedrijven een profiel aan op de website. Daarin kunnen ze precies aangeven wat hun aanbod is, wanneer ze beschikbaar zijn en hoe vaak ze benaderd kunnen worden. “Dat is fijn, aangezien bedrijven van tevoren willen vastleggen dat ze bijvoorbeeld maximaal drie keer per jaar een gastles geven.” Om goed voorbereid te zijn volgden de gastdocenten een gratis training, die werd verzorgd door TechniekTalent.nu. “De mensen waren zeer enthousiast. De training leverde naast bruikbare tips veel nieuwe inzichten op om zich goed te kunnen inleven in de doelgroep.”

Een nieuwe kijk op techniek

Uit de evaluatie van het LOB-project bleek dat de leerlingen, de docenten én de bedrijven enthousiast waren. Leerlingen waren positiever geworden over techniek. Maar liefst 22 procent gaf aan techniek nu leuker te vinden dan voorheen. Bedrijven vonden het persoonlijk contact met jongeren waardevol. Jonge mensen binnenhalen in je bedrijf werkt op termijn beter dan werving met personeelsadvertenties, merkten ze op. Techniekdocenten vonden het interessant om te zien wat er op dit moment allemaal speelt binnen het technisch bedrijfsleven en welke nieuwe ontwikkelingen er zijn.

Hoe bouw je een actief netwerk op? Tips van Karin Wateler:

  1. Investeer in je persoonlijke contacten: ga zelf langs en leer de mensen kennen.
  2. Laat ondernemers het voortouw nemen en andere ondernemers erbij betrekken. Zij spreken dezelfde taal.
  3. Maak geen vage afspraken, maar werk met een concrete datum en een actielijst.
  4. Bied bedrijven de ruimte om zich te profileren.

Meer weten over TechNet Amstel & Venen? Ga naar www.technetamstelenvenen.nl