Nederland met 11 teams naar Shell Eco-marathon in Londen

03 July 2018

Nederland met 11 teams naar Shell Eco-marathon in Londen

Foto: Chris Ison voor Shell

Nederland is met elf teams vertegenwoordigd tijdens de 33ste editie van Shell Eco-marathon Europa. Van 5 tot en met 8 juli 2018 gaan in Londen 174 teams uit 24 landen de uitdaging aan om met hun zelfontwikkelde, energiezuinige voertuigen zo efficiënt mogelijk te rijden. 

Innovatie, technologie en duurzaamheid staan centraal bij Shell Eco-marathon. Het is één van de meest uitdagende en grootste studenten- en scholieren wedstrijden ter wereld. Deelnemende teams bouwen een voertuig met als doel een zo groot mogelijke afstand te rijden op het equivalent van 1 kWh of 1 liter brandstof. Vorig jaar was de winnende afstand 2.503 km. Dit is vergelijkbaar is met een autorit van Amsterdam naar Faro, het zuidelijkste puntje van Portugal.

Veel Nederlandse teams fan van waterstof

De deelnemers kiezen steeds vaker voor alternatieve energiedragers. Dit jaar gebruiken vijf teams waterstof voor hun voertuig. Zo ook het team HAN Hydromotive. Kevin Bonke, projectmanager van het team, legt uit: “Waterstof is onuitputbaar, in tegenstelling tot traditionele energiedragers. We zijn ervan overtuigd dat dit de alternatieve brandstof van de toekomst is. Het aanbod van waterstof is echter klein en de meeste Nederlanders hebben weinig kennis van de voordelen. Wij hopen dit door onze deelname te veranderen.’’

Marjan van Loon, President-Directeur Shell Nederland: “De innovatieve denkkracht van deze talentvolle jonge technici hebben we hard nodig op weg naar een succesvolle energietransitie. Ik wens de Nederlandse teams veel succes in Londen en houd hun resultaten met veel belangstelling in de gaten.”

Over Shell Eco-marathon

Shell Eco-marathon is een van ’s werelds meest uitdagende studentenwedstrijden op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. De Europese editie vindt sinds twee jaar plaats in Londen en verwelkomt talentvolle jongeren van middelbare scholen, hogescholen en universiteiten voor technisch en wetenschappelijk onderwijs uit 24 landen. Jaarlijks wordt deze wedstrijd gehouden in Europa, de Verenigde Staten en Azië. Met Shell Eco-marathon daagt Shell studenten uit om door middel van technische innovaties zo zuinig mogelijk te rijden in een zelfgemaakt voertuig.

Shell Eco-marathon stelt de toekomstige generatie in staat om actief bij te dragen aan het wereldenergieprobleem. En laat hen meedenken over innovatieve duurzame mobiliteitsoplossingen. Door samen te werken met studenten en partners over de hele wereld onderstreept Shell met Shell Eco-marathon haar toewijding de wereld te helpen om op een verantwoorde manier tegemoet te komen aan de toenemende energiebehoeften.

Een aantal feiten van verschillende teams uitgelicht:

- Het Eco-Runner Team van de TU Delft heeft een voertuig ontworpen waarbij de rijstrategieën worden bepaald door een zelflerend ‘neuraal netwerk’. Dit zelflerende systeem legt bliksemsnel verbanden tussen wegomstandigheden en snelheid, stuurhoek en remkracht. En geeft de coureur rij-instructies om zo zuinig mogelijk verder te rijden.

- Het voertuig van Team Apollo van Inholland Delft is het enige dat rijdt op bio-ethanol. Het voordeel hiervan is dat deze brandstof onuitputbaar is en zelfs uit voedselgewassen als mais en suikerbiet kan worden gemaakt.

- Het Silverback-Engineering team van de The International School Of The Hague bestaat uit teamleden met een hoop verschillende nationaliteiten.

- Green Team Twente won vorig jaar met hun innovatieve voertuig de Europese editie van Shell Eco-marathon. Het team gaat dit jaar opnieuw voor de winst.

- Team HAN Hydromotive strijdt mee met een waterstof voertuig. Met hun deelname wil het team hun stad Arnhem promoten als centrum voor de ontwikkeling van waterstof.

- De teams van mbo-scholen het Summa Automotive College en het Deltion College willen met hun deelname laten zien dat zij niet onder doen voor studenten van de hogescholen en universiteiten.

- De scholieren van het team SGH (Stedelijk Gymnasium Haarlem) hebben van een bedrijf dat Catamarans maakt, een gehele body van carbon, aramide en glasvezel gesponsord gekregen. Hierdoor kunnen zij erg licht en efficiënt rijden.

- Het Ubbo Emmius, een middelbaar scholierenteam uit Stadskanaal, doet mee als kleinste Nederlandse team. Het team bestaat namelijk uit vijf jongens en een meisje met slechts een budget van €1500.

- Team H2A van de Hogeschool van Amsterdam, heeft de body, het waterstof-, bestuurs-, en wielsysteem van het voertuig ten opzichte van vorig jaar flink verbeterd en gaan nu voor een beter resultaat.