'Nog meer gastlessen om jongeren te enthousiasmeren voor technologie’

03 June 2019

'Nog meer gastlessen om jongeren te enthousiasmeren voor technologie’

'Bedrijven en scholen zouden nog nauwer moeten samenwerken om zo veel mogelijk gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren. Met als doel nog meer jongeren te enthousiasmeren voor een studie of loopbaan in de technologie.'

Die oproep deed FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming na haar gastles op het Corbulo College in Voorburg. Tijdens de gastles nam Dezentjé Hamming een klas vmbo-leerlingen mee in de wereld van techniek. Met video’s, interactieve opdrachten en een quiz ontdekten de leerlingen dat technologie overal is: van de MRI-afdeling van het ziekenhuis tot een boorplatform in de Waddenzee, van vervoer tot onze voedselvoorziening.


Slimme ideeën

“Er zat veel energie in de klas, het was echt inspirerend om zo’n gastles te mogen geven”, zegt Dezentjé-Hamming. “In de les stond centraal dat technologie helpt bij het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Dan merk je meteen dat de leerlingen daarvoor heel slimme ideeën bedenken. Die maatschappelijke impact is juist ook wat technologie zo boeiend maakt.”

Bekijk hier de video van haar gastles:

 

Technici van morgen

Dezentjé Hamming: “De jongens en meiden die nu in de schoolbanken zitten, zijn de technici van morgen. En die hebben we heel hard nodig. Gelukkig weten bedrijven en scholen elkaar al goed te vinden om samen nog meer jongeren te enthousiasmeren voor technologie. Het is fantastisch en ook heel belangrijk ze te laten zien hoe leuk en uitdagend technologie is. Daarom roep ik bedrijven en scholen graag op om samen nóg meer gastlessen en bedrijfsbezoeken te organiseren. Het is dé manier om jongens en meiden al vroeg te laten kennismaken met de wereld van technologie.”

Beter kiezen

Directeur Percy van Poelgeest van het Corbulo College was blij met de gastles. “We proberen onze leerlingen zo veel mogelijk op weg te helpen bij hun keuzes. Een gastles is daarin een waardevolle aanvulling omdat je letterlijk het bedrijfsleven de klas in haalt. Welke innovaties zijn er? Welke beroepen kun je straks kiezen? Dat kun je niet leren uit een boekje. Met een gastles geven we leerlingen een nog breder beeld van de mogelijkheden in de techniek. En dat betekent dat ze straks dus ook beter onderbouwd kunnen kiezen voor een studie of beroep.”