Ontdekken én doen op Girlsday 2018

17 April 2018

Ontdekken én doen op Girlsday 2018

Donderdag 12 april. Vijftien meiden van Daltonlyceum Spinoza20first stappen binnen in de enorme loods van Fiction Factory in Amsterdam-Noord. In dit ‘bouwatelier’ ontstaan complete winkelinrichtingen voor De Roode Winkel en Tony Chocolonely.

Bedrijfsbezoek bij Fiction Factory

 Tijdens Girlsday ontdekken de meiden hoe creativiteit en techniek hand in hand gaan bij Fiction Factory. “Zonder techniek kunnen wij dit allemaal niet maken”, zegt Mark Vrolijk, planner bij het bedrijf.

Fiction Factory – met zo’n 20 procent vrouwelijke medewerkers – is een van de 358 bèta-, technische en ICT-bedrijven die meedoen aan Girlsday 2018. Samen ontvangen ze meer dan 11.262 meiden tussen de 10 en 15 jaar. De meiden van Spinoza20first vallen met hun neus in de boter bij de Fiction Factory: ze krijgen een rondleiding langs alle disciplines in het bedrijf én maken zelf een modieus tasje van hout en leer. En dat gaat natuurlijk mee naar huis. Bekijk hieronder het videoverslag van deze leerzame dag!

 

 

Verstandige keuze

“Het aantal meiden dat kiest voor techniek groeit gelukkig, maar het zijn er nog steeds te weinig”, zegt minister van OCW Ingrid van Engelshoven donderdag op BNR. “Nog te vaak wordt techniek neergezet als iets dat typisch voor mannen is. Dat willen we graag doorbreken met Girlsday, door te laten zien dat techniek heel veelzijdig is en ook voor meisjes een hele goede en verstandige keuze is.”

Kijkje in de keuken

Engineering. Prototyping. Houtbewerking. Lassen. Frezen. Stoffering. Decoratie. Fiction Factory heeft alles in huis. En het bezoek van Spinoza20first krijgt bij elke afdeling een kijkje in de keuken. “Echt tof”, zegt een van de leerlingen. “We konden ook kiezen voor andere bedrijven. Maar dit sprak me het meeste aan omdat er ook zoveel creativiteit bij komt kijken en ze echt mooie dingen maken.”

Over Girlsday

In Nederland kiezen nog steeds te weinig meisjes voor bèta, techniek en ICT. VHTO Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek wil de participatie van meisjes in deze sectoren vergroten. Girlsday is een van de activiteiten van VHTO om meisjes te laten kennismaken met bèta, techniek en ICT. Girlsday 2018 is georganiseerd in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en TechniekTalent.nu.

Ook meedoen?

Girlsday 2019 vindt plaats op donderdag 11 april 2019. Scholen en bedrijven kunnen zich aanmelden via www.girlsday.nl. Wil je al eerder een bedrijfsbezoek organiseren? Meld je dan aan!

Ja, ik (bedrijf) meld me aan   Ja, ik (school) meld me aan