Scholingstraject “Hybride techniekopleiders Brabant”

20 March 2019

Scholingstraject “Hybride techniekopleiders Brabant”

Vanaf 4 april 2019 start bij ROC Tilburg een scholingstraject in het kader van het project Hybride Techniekopleiders.

Met dit innovatieve traject willen de Brabantse ROC’s de verbinding tussen theorie en praktijk versterken in het technisch beroepsonderwijs. En: ze zoeken nog vakmensen die mee willen doen!

Tekort aan praktijkkennis

Al jaren is er behoefte aan meer praktijkkennis binnen het onderwijs. Daarnaast gaan veel techniekdocenten op vmbo- en mbo-scholen de komende jaren met pensioen. De scholen zijn dus dringend op zoek naar vervangers; mensen die de praktijk al in de vingers hebben en hun kennis en ervaring graag willen overdragen op de volgende generatie technici. De technische O&O fondsen (OTIB/ A+O Metalektro/OOM), Kennispact MBO Brabant, de overheid én de participerende ROC’s doen een beroep op werknemers én werkgevers in de techniekbranche.

Hybride Techniekopleiders

Op basis van de adviezen vanuit het Techniekpact is in Brabant het project Hybride Techniekopleiders vormgegeven. Hybride Techniekopleiders zijn mensen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven en in het onderwijs. Het uiteindelijke doel van het project is te zorgen voor voldoende opleiders voor het technisch beroepsonderwijs in Brabant en om meer praktijkervaring binnen het onderwijs te brengen.

Het scholingstraject

Het traject vindt grotendeels plaats in het schooljaar 2020. Op basis van intakegesprekken wordt een persoonlijk plan uitgestippeld. Er zijn veertien stagemomenten gepland in het MBO en achttien theoriebijeenkomsten. Mooi meegenomen: het traject wordt afgesloten met een Pedagogisch Didactisch Diploma.

Enthousiaste vakmensen gezocht!

Het project is nog op zoek naar enthousiaste praktijkmensen in Brabant die met behulp van dit traject de leerlingen van nu willen gaan opleiden tot de toekomstige vakmensen. Lijkt dit je iets voor jezelf of voor een collega of werknemer? In deze digitale folder lees je meer over hoe je je kunt aanmelden.

Bekijk ook onderstaande video voor meer informatie: