Timmerman voor de klas

17 October 2017

Timmerman voor de klas

“Zonder voorbereiding schieten gastlessen hun doel voorbij”
- Max de Ruiter

Op het Montessori College Oost in Amsterdam krijgen leerlingen in de tweede klas gastlessen ter voorbereiding op hun profielkeuze. Zo ook van timmerman Max de Ruiter. Hij had geen ervaring met het geven van een gastles, maar dankzij een goede afstemming met de school werd het toch een succes. “Ik heb het hele uur geen mobieltje gezien!”

De Ruiter moest wel buiten zijn comfortzone treden, omdat het voor hem de eerste keer was dat hij voor de klas stond. “Maar ik heb het gewoon gedaan en het ging hartstikke goed”, zegt hij enthousiast. ”Ik stond er echt van te kijken hoe beleefd de leerlingen waren. Ik heb verteld over het vak van timmerman. Wat dat inhoudt en hoe je timmerman wordt. Wat de voor- en de nadelen van dit beroep zijn. De leerlingen luisterden allemaal geïnteresseerd en stelden slimme vragen. Extra nieuwsgierig werden ze toen ik vertelde wat je per week kunt verdienen. Toen gingen de meesten toch wel even verzitten.”

Bouw zichtbaar maken
De Ruiter heeft een eigen aannemersbedrijf. Hij werd door deze school benaderd via Gastlessen, zó geregeld, de online ontmoetingsplaats waar hij een profiel had aangemaakt. Hij geeft gastlessen omdat hij de blik van jongeren wil verruimen. “Alles is tegenwoordig digitaal. Digitaal heeft de toekomst. Maar de bouw ook! Vroeger was de bouw veel meer zichtbaar. De zoon nam het werk over zijn vader. Nu zitten jongeren alleen nog maar achter de computer en moet de input ergens anders vandaan komen.” 

Gastles onderling afstemmen
De school en het bedrijf hebben samen afgestemd hoe de gastles eruit moest komen te zien. “Ik wist niet wat voor groep ik voor me zou krijgen en wat het doel was van de gastles”, zegt De Ruiter. “De school heeft me verteld dat de gastles voor deze groep leerlingen een eerste opstapje vormde naar de keuze voor een profiel. Dat ik het daarom heel basic en laagdrempelig moest houden. Ik wist ook dat er meiden in de groep zaten en relatief veel jongeren met een migrantenachtergrond. Op de website van Gastlessen, zó geregeld heb ik allerlei handige tips gevonden om ook hen bij de gastles te betrekken.”

Leerlingen voorbereiden
Het Montessori College Oost heeft op zijn beurt de leerlingen voorbereid op de gastles. “Dat is cruciaal”, zegt Jan Erik Hoeve  van het stagebureau van de school. “Alleen met een goede voorbereiding zorg je ervoor dat leerlingen met een gerichte blik de gastles ingaan en niet uitsluitend consumeren.” De leerlingen moesten voorafgaand aan de gastles de website van het bedrijf bezoeken en opdrachten doen, zoals ‘Wat denk je dat je tijdens de gastles te horen krijgt?’ en ‘Bedenk een passende vraag voor de gastdocent’. Hoeve: “Zonder die voorbereiding schieten dit soort gastlessen hun doel voorbij.”

Succes
De inspanningen van de school en het bedrijf hebben zich uitbetaald. “Max hield een geanimeerd verhaal en wist met zijn vragen de aandacht van de leerlingen goed vast te houden”, zegt Hoeve. “Hij had een gelikte presentatie met grappige plaatjes en voorbeelden van schitterend houtwerk, zoals een zwevende wenteltrap en een prachtige vloer. Als je nog niet van hout hield, dan deed je dat na zijn verhaal zeker! Vooralsnog kiezen relatief weinig leerlingen van het Montessori College Oost voor een techniekprofiel. Op deze manier hopen we de kans te vergroten dat ze iets kiezen waarvan hun hart sneller gaat kloppen.”