Tips voor het geven van een gastles

Tip 1.  Stem goed af met de school    

Om een aansprekende gastles te kunnen geven, zijn er een paar dingen die je moet overleggen met de school. Wie heb je straks voor je? Wat is het doel van de les? Let ook op praktische zaken. Zo weet je waar je aan toe bent en kun je de gastles op maat maken.Je weet zeker dat je alles hebt besproken met deze .

Tip 2. Maak een draaiboek

Hoe zorg je ervoor dat je gastles inspirerend is? En dat de leerlingen ook echt iets opsteken? Wat gaan de leerlingen doen, zien en beleven? Een draaiboek maken en het opstellen van een eenvoudig stappenplan helpt je hierbij. In het filmpje zie je wat werkt.
Kijk  voor een checklist en een voorbeeldindeling van je les. Of gebruik een leeg draaiboek voor  of voor  dat je zelf kunt invullen.

Tip 3. Gebruik inspirerende werkvormen

Een gastles wordt pas echt leuk met aansprekende werkvormen. Hiermee zorg je voor afwisseling en geef je een les die jongeren aanspreekt. Bekijk  verschillende soorten werkvormen per leerstijl.

 

Tip 4. Laat leerlingen zich voorbereiden

Wist je dat een gastles veel meer effect heeft als leerlingen zich hier op voorbereiden en er achteraf op terugblikken? Hiermee wordt de gastles onderdeel van een groter geheel en krijgt het betekenis.

Download  hoe je dit kunt aanpakken en stem dit af met de docent.

 

Tip 5. Hoe presenteer je?

Laat een onvergetelijk indruk achter aan de hand van de tips in deze video.

Tip 6. Vraag om feedback

Wil je eenmalig feedback van een professionele trainer ontvangen op het draaiboek en de PowerPoint van jouw gastles? Dan kun je deze mailen aan info@jetnet-loket.nl. Kijk  hoe het werkt. Wij laten je weten of de materialen aansprekend zijn voor jongeren en voldoen aan de kwaliteitseisen opgesteld door Jet-Net & TechNet.