Hoe sluit je aan bij jouw leerlingen?

Weten hoe je kunt inspelen op de interesses en drijfveren van jouw leerlingen is belangrijk om je boodschap goed over te brengen. Ontdek hier hoe dat werkt en bekijk de tips.

 

Tip 1: aansluiten bij de drijfveren van jongeren

Jongeren verschillen in hun houding ten aanzien van techniek. Het Bèta&TechMentality-model geeft zicht op hoe je kunt inspelen op de interesses en drijfveren van jongeren, zodat de gastles elke leerling aanspreekt.

Er zijn 5 typen jongeren die allemaal anders denken ten aanzien van techniek. Elk type jongere vraagt om een andere manier van aanspreken. Als de gastspreker in de activiteit rekening houdt met elk van deze types spreek je een zo breed mogelijke doelgroep aan.


Wil je weten hoe jij en de gastspreker elk type kunt aanspreken in de gastles of het bedrijfsbezoek, bekijk dan .

 

Tip 2: doe de TechCheck met jouw leerlingen

Als je wilt dat jouw lessen en activiteiten bèta en techniek aantrekkelijk zijn voor álle leerlingen, dan moet je eerst weten wat voor vlees je in de kuip hebt. Hoe denken jouw leerlingen over techniek? Welke uitdagingen en kansen zien zij hierin voor zichzelf? Welke belemmeringen en angsten ervaren zij?

De uitkomsten van de Tech-type test geven jou inzicht in de drijfveren, motivaties en barrières van de leerlingen ten aanzien van technologie. Door hiermee rekening te houden in je lessen of LOB activiteiten, lukt het je om alle leerlingen aan te spreken en te laten ontdekken of techniek en technologie iets voor ze is. Voor de leerlingen zijn de uitslagen van de Tech-type test waardevol, omdat ze richting geven aan hun zoektocht naar wat er bij hen past.  

De TechCheck bestaat uit twee testen: de Tech-type test en de 7 werelden test. Deze korte testen zijn verwerkt in twee lessen. Fijn als dit leerlingen helpt om bewustere toekomstkeuzes kunnen maken.  Voor docenten en LOB-coördinatoren is het een handig instrument om hun lessen en activiteiten beter af te kunnen stemmen op de interesses van de leerlingen. Kijk verder op www.techcheck.nl